kuriame išreiškiu didžiulę meilę TheStoryGraph

Kaip žinia, knygų pirkimas ir knygų skaitymas yra du nesusiję hobiai. Žinot, koks dar yra visai nesusijęs hobis su šiais dviem? Ogi norimų perskaityti knygų traukimas į nesibaigiantį sąrašą.

Goodreads mano sąrašas išsipūtė iki beveik 1000 knygų. Jei perskaityčiau po dvi knygas per savaitę, per metus galėčiau perskaityti 100 knygų, ir tą sąrašą perskaityti galėčiau per dešimt metų. Bet, aišku, šitaip greitai aš neskaitau, ir užtruksiu ilgiau. Greičiausiai visą gyvenimą užtruksiu. Buvau nusistačius tos 1000 ribos neperžengti, kad jei dedu knygą, turiu ir išimti, o geriausia tai jas skaityti. Keletą išėmiau.

O tada mano gyvenime pasirodė TheStoryGraph!

Ar mano sąrašiukas sutrumpėjo? Pfffft tai aišku, kad ne. Rašymo momentu yra 1345 knygos 🥲 Bet užtat! UŽTAT! Tą sąrašą galima filtruoti!!!

GR yra ta bėda, kad sąrašą galima rūšiuoti tik pagal keletą parametrų, nuo pradžios arba nuo galo, ir jų negalima kombinuoti. Pavyzdžiui, noriu surasti lietuvių autoriaus parašytą fantastinę knygą? Bėda bėdelė.

Tokios problemos TSG neturi. Kiekviena knyga turi savo parametrus – žanrą, nuotaiką, tipą, storį, etc, ir dar galima pridėti nuosavas žymes. Kadangi anglakalbiai neturi termino “fantastika“, aš taip pažymiu visas fantasy, sci-fi, distopijas, siaubus, pasakų perpasakojimus, magiškus realizmus ir šiaip viską, kas man pasirodo verta fantastikos etiketės. Noriu šiaip kokios fantastikos, filtruoju pagal šią žymą. Noriu kažko konkrečiai, filtruoju pagal kažką konkrečiai.

Tokiu būdu, jei ieškau, ką čia naujo nusipirkti (o paskui pasidėti į lentyną ir neskaityti), galiu pasiieškoti lietuvių autorių knygų, kurių neturiu, ir kurios yra negrožinės. Arba jei noriu skaityti kažką, ką nusipirkau prieš dešimt metų, ieškau knygų, kurias turiu, kokia kalba, kokiu formatu, kokio žanro. Jei noriu, galiu net susirasti paauglinę knygą, kuri nėra romantinė :D

Misija įmanoma, gaunu 87 knygas!

Tokiu būdu galiu nesiparinti, kad kažko neperskaitysiu. Žinoma, kad neperskaitysiu visko, ką susidėjau. Bet galėdama filtruoti pagal įvairiausius parametrus, galiu rasti būtent tai, ko noriu.

Egzistencinis siaubukas karkartėmis pakamuoja, kai pažiūriu į skaičių, nes tuomet net nebežinau, nuo kurios knygos pradėti griebtis. Tuomet vaduoti iš siaubo (o gal suteikti jo dar daugiau) ateina skaitymo iššūkiai!

Kiekvienas TSG narys gali sukurti skaitymo iššūkį, o prie jo prisijungti kiti nariai. Iššūkių puslapyje yra keletas kategorijų, viena populiariausių – Tackle your TBR 🤣 tokia mažuma paguoda, kad ne aš viena turiu šią problemą.

Dauguma iššūkių turiu terminus, man jie nepatinka. Bet nemažai jų yra ir be terminų, kada nori, tada pradedi, ir gali nesiversti per galvą, kad nespėsi. (Prisijungiau prie vieno terminuoto, susidėjau daug senų popierinių knygų, kurių niekaip neperskaitau, liko perskaityt keturios su puse, mėnesių liko penki, knygos storos, STRESAS o deivės ir dievai nu kodėl aš taip)

Tuomet, žinoma, į nesibaigiantį sąrašą traukiami skaitymo iššūkiai, neturintys terminų (nes deja pagal tai skaitymo iššūkių filtruot neina… na gal kada pridės tokią funkciją). Traukiau ir pritraukiau tiek, kad juose surašytų pasiūlymų užtektų mano visam sąrašui sudėlioti.

Labiausiai mane veža spalvų iššūkiai. Galiu valandomis eiti per savo sąrašą, kad surasčiau ir pridėčiau į iššūkį tam tikros spalvos knygą. Nu toks primityvus džiaugsmas apima, lyg kūdikiui pataikius kvadratinę kaladėlę į kvadratinės formos skylę. TIEK DŽIAUGSMO.

Tai va taip va ir traukiama viskas į visokius sąrašus: knygos į norimas perskaityti, iššūkiai į norimus įvykdyti, knygos į iššūkių pasiūlymus. Galėčiau valandų valandas tik tai ir tedaryti.

Galvojau, pridėsiu čia nuorodas į visus neterminuotus iššūkius, bet kad jų turbūt 50, tai pagalvojau dar ir nusprendžiau, kad tingiu.

Turint tokį begalinį norimų perskaityt knygų sąrašą, labai norisi ir atsitiktinių parinkimų iš to sąrašo. Su elektroninėmis taip kartais ir darau (Calibre turi tokią funkciją) – Alex Bellos “Alex’s Adventures in Numberland“ buvo tokiu atsitiktiniu būdu parinkta knyga, ir labai džiaugiuosi, kad ją perskaičiau, nes buvo labai įdomi, o pati nežinia kada būčiau ją pasirinkus. Taigi kaip jau įtariate, TSG irgi yra tokia funkcija. Vos atsivėrus, pirmas rodomas dalykas – keletas atsitiktinių knygų iš turimo sąrašo. Per kompą mažiau, per telefono appsą daugiau. Visada būna bent viena, kurią pamačius galvoju “O, šitą tai labai noriu perskaityti“, ir viena, kuriai sakau “O tu kas ir iš kur?“. Štai pvz iš kompo:

“Kūnas mena viską“ – labai noriu perskaityt, kitos trys – o kas jūs?

Dar viena naudinga funkcija – satistika. Jei anksčiau pati skaičiuodavau, kokių knygų per metus perskaičiau daugiausiai, tai dabar užtenka užsukti į statistikos skiltį. Angliškai vis dar skaitau per daug ir lietuviškai ir daniškai – per mažai.

Be atsitiktinių knygų iš turimo sąrašo, pirmajame puslapyje dar rodomos rekomendacijos (nerekomenduoju ten lįsti, nes turimas sąrašas padvigubės), ir GIVEAWAYS! Va čia tai rekomenduoju įlįsti. Jei GR daro dovanines tik JAV gyventojams, tai TSG dovanų gali prisirinkti visi iš viso pasaulio. Per pusmetį laimėjau tris knygas! Vieną perskaičiau, buvo smegenų neapkraunanti pramoga, liko dvi (šnairuoju į tas penkias knygas, kurias turiu suspėt perskaityt iki metų galo), bus įdomu, kokių dovanų gavau.

Tai va, toks nuostabus dalykas yra TheStoryGraph. Bet Goodreads dar neatsisakau – tai puiki vieta papletkavoti ne vien apie knygas ir lengvai perskaityti blogus įvertinimus.

O šiaip berašant šitą įrašą man kirbėjo mintis – ką aš iš viso darau? Kodėl man reikalingas tas begalinis sąrašas? Kodėl aš pati sau keliu tiek streso? Kodėl to sąrašo tiesiog neištrynus? Šventvagiškos mintys.

Parašykite komentarą